Viroza care trimite tot mai mulţi copii la spital, cu febră mare

Un nou virus se răspândește rapid printre copii, după ce abia au scăpat de valul de răceli și gripe. Adenovirusul este foarte contagios, iar cei mai vizaţi sunt cei mici, de la grădiniţă şi din clasele primare. Specialiştii spun însă că există şi soluţii pentru a micşora riscul de a lua boala.

„Copilul se prezintă cu simptomatologie generală respiratorie şi anume tuse, poate o durere în gât, colici abdominale, greaţă, vărsături, scaune diareice. Avem şi un tablou clinic sistemic şi aici mă refer la febră, de la o stare generală alterată, la cefalee”, a explicat Gabriel Nistor, infecţionist.

Copiii pot fi însă protejaţi de adenovirus dacă se respectă câteva reguli simple. „Nu există riscul să luăm infecţia adenovirală dacă ne plimbăm în parc sau în aer liber, ci atunci când atingem suprafeţe de uz comun, când mergem cu mijloace de transport în comun, când atingem clanţe, când mergem la şcoală, când suntem în spaţii mici neventilate. Dacă nu ne spălăm pe mâini, un gest simplu cume frecatul la ochi sau atinsul feţei poate să contamineze organismul”, spune Mihai Craiu, pediatru, precizează observartornews.ro

Distribuie articol
comentezi?!