Barajul Belci, distrus în 1991, va fi refăcut cu fonduri europene. Valoarea estimată a investiției este de 40 de milioane de euro

Barajul Belci, de lângă Onești, distrus în 1991 în urma unei viituri fără precedent, va fi refăcut cu fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență, a anunțat Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret. 
Administrația Bazinală de Apă Siret beneficiază de finanțare pentru trei proiecte, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta C1 – Managementul apei.

 

 Primul dintre acestea este ”Reducerea riscului la inundații pe râul Tazlău prin reabilitarea barajului Belci ca acumulare nepermanentă, județul Bacău” – care are ca obiectiv final refacerea amenajării ca polder, pentru preluarea debitelor de viitură de pe râul Tazlău, în scopul reducerii riscului de inundații.
La puțin timp după anunțul ABA Siret, primarul municipiului Onești, Laurențiu Neghină, a venit cu precizări. El a transmis că valoarea estimată a investiției este de 213.833.701 lei iar lucrările  propuse sunt refacerea amenajarii ca acumulare nepermanentă cu volum de cca. 5 mil. mc., regularizare albie râu Tazlău și sistem de avertizare-alarmare.
Celelalte finanțări obținute de ABA Siret sunt pentru ”Lucrări de conservare a Lacului Roșu, județul Harghita” – care are ca obiectiv final reducerea fenomenului de colmatare a Lacului Roșu prin reducerea volumelor de aluviuni tranzitate în cuveta lacului și ”Supraînălțare diguri incinta Călieni-Nănești, județul Vrancea” – care are ca obiectiv final reabilitarea liniilor de apărare existente în conformitate cu Directiva privind inundațiile și cu Strategia Națională pentru Managementul Riscului la Inundații.
La această dată, au fost demarate procedurile de achiziție pentru servicii de proiectare (fazele D.A.L.I, proiect tehnic și caiete de sarcini, precum și asistență tehnică din partea proiectantului pe durata execuției lucrărilor) pentru acumularea Belci și respectiv pentru realizarea documentațiilor de avizare lucrări intervenție (DALI) pentru Lacul Roșu, se precizează în comunicatul ABA Siret.
Sursa foto: AgerPress
Distribuie articol
comentezi?!