La Onești, se construiește o centrală de fotovoltaice cu peste 3.200 de panouri. Valoarea investiție este de 700.000 de euro

Peste 3.200 de panouri fotovoltaice vor fi instalate, în acest an, pe un teren care a aparținut fostei CET Onești, scrie ziarul Deșteptarea. Centrala de fotovoltaice va asigura energie verde de 1.428 MWh pe an. Investiția face parte dintr-un plan mai amplu prin care actualii proprietari ai fostei termocentrale de la Borzești și-au propus ca, în următorii 3 ani, să amenajeze o uriașă instalație de producere a energiei solare, pe 74 de hectare de teren de pe raza municipiului Onești și în comuna Gura Văii, precizează sursa citată.

Până în toamnă, o centrală electrică fotovoltaică va fi amplasată pe circa 12.500 mp, din zona fostei platforme petrochimice Borzești. Mai exact, centrala electrică va fi amenajată pe un teren părăsit, al fostei termocentrale de la Borzești, unde, în trecut, a funcţionat o societate care asigura reparațiile la echipamentele energetice ale fostului CET.

În acest sens, inițiatorul proiectului, firma Borzești Power, a încheiat un contract de superficie (dreptul de a avea sau de a edifica o construcție pe terenul altcuiva) pe 99 de ani cu proprietarul terenului, respectiv Electrocentrale Borzești .

Obiectivul va avea o capacitate de 1,19MWP și va fi compusă din peste 3.200 de panouri fotovoltaice monocristaline cu tehnologie half-cut (cu randament energetic bun și cu o eficienţă bună obţinută în producţie), achiziționate de la producători consacrați din domeniu (WINAICO, JINKO, SOLAR, AEG, TRINA SOLAR), fiecare dintre ele având o capacitate de 370Wp.

Panourile, conectate la un invertor solar central cu o capacitate de 2.200 kW, vor fi montate pe o structură metalică și orientate spre sud, cu o înclinație de 30° față de sol, astfel încât să poată absobi maximum de energie solară, având, totodată, posibilitatea reglării sezoniere a inclinației (opțional).

Centrala fotovoltaică va genera o cantitate de energie electrică regenerabilă de aproximativ 1.428 MWh anual, care va fi livrată Sistemului Energetic Naţional, prin Stația electrică de 220 kV de la Gutinaș. Valoarea investiției se va ridica la 700.000 de euro, lucrările urmând fi încheiate până cel târziu la începutul lunii septembrie 2023. (Sursa/Ziarul Deșteptarea)

Distribuie articol
comentezi?!