O mare companie, cu puncte de desfacere în Onești și Bacău, obligată să sacrifice peste 220.000 de curcani din cauza gripei aviare

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a confirmat existența virusului de gripă aviară în mai multe ferme de curcani ale companiei BRAVCOD SRL, care vinde sub brandul Peneș, potrivit unui comunicat de presă remis de instituție, citat de Ziarul de Bacău.

penes-curcanul.jpgSunt afectate fermele BRAVCOD SRL – F1, care are un efectiv de 44.477 de curcani, BRAVCOD SRL – F2, cu un efectiv de 65.626 de capete, și BRAVCOD SRL – F5, cu un efectiv de 113.407 de păsări. În total, vor fi sacrificați 223.510 curcani.

Datele preliminare ale anchetei epidemiologice arată că între cele trei ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând în comun personalul, mijloacele de transport pentru furaje și pentru colectarea cadavrelor.

În acest moment, se realizează uciderea păsărilor (cu respectarea normelor de protecție a animalelor) și îngroparea cadavrelor din Ferma 2, focarul primar, iar finalizarea acțiunii se preconizează a fi în data de 31.01.2023, urmând ca în următoarele 3-4 zile să fie finalizată uciderea și îngroparea păsărilor din Ferma 1, și  ulterior a celor din Ferma 5.

În zona de protecţie se află 9 exploataţii comerciale de păsări, din care 5 ferme sunt cu profilul de creștere curcani (la data prezentei 2 nefiind populate) și 4 ferme de broiler (din care 2 sunt depopulate), iar în zona de supraveghere se mai găsesc alte 17 exploatații comerciale, din care 3 ferme de creștere curcani, 3 ferme de broiler, o fermă de găini de reproducție, 10 de găini ouătoare, toate fiind monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe. De asemenea, în zonele de restricții se află 2 abatoare și o stație de incubație.

Distribuie articol
comentezi?!